Poznaj autorkę

Hej, hej!

Mam na imię Martyna i już od kilku ładnych lat prowadzę tego bloga. Początkowo była to strona poświęcona wyłącznie biżuterii, którą lepiłam z modeliny, jednak z biegiem czasu jego tematyka znacznie się rozbudowała. Jeżeli macie ochotę poczytać o fotografii, podróżach, rękodziele i różnych innych głupotach zajmujących młodą kobietę - zapraszam. Zero melancholii i pesymizmu! :D

  • Czytaj dalej...
  • Chcesz coś znaleźć??

    Zasubskrybuj!

    niedziela, 31 sierpnia 2014

    Sushi time! (bardzo dużo zdjęć)

    Unknown | 13:22 |

     Hej, hej! Na samym wstępie chciałam ostrzec, że ten post zawiera naprawdę mnóstwo zdjęć :)

    Mój chłopak wrócił już do Warszawy, a że dawno nic razem nie gotowaliśmy, postanowiliśmy coś upichcić. Postawiliśmy na sushi, ale rzuciliśmy sobie wyzwanie by oprócz maki, zrobić jakieś nowe wzory!
    Zaraz wam wszystko pokażę! Do dzieła!

     Kilka potrzebnych rzeczy, miałam jeszcze w domu. Ocet ryżowy, sos sojowy, marynowany imbir, wasabi. Te rzeczy nie zużywają się zbyt szybko.
    Najtrudniej jest zawsze z arkuszami nori, bo nie ma ich w sklepach w mojej okolicy. Poszłam więc do Reala i znalazłam box do robienia sushi za... 10 zł (w środku był ryż, pałeczki, mata, arkusze nori, wasabi itd), same arkusze kosztowały 9 zł (je też wzięłam na wszelki wypadek). Czuję, że zrobiłam interes życia, zwłaszcza że Radek powiedział że widział identyczny zestaw w Carrefourze za 50 (więc jeśli macie Reala w pobliżu, warto zajrzeć!)

     Warzywka: górek, por, mango (dobra, to nie warzywo) i awokado. Chociaż wygląda na niewiele, mieliśmy problem ze zużyciem wszystkiego

     Radzioch dokupił jeszcze dodatkowe produkty. Chociaż kazał wam przekazać, żebyście uważali na skład tych produktów, gdyż często zawierają niepożądane składniki. Ostatnio bardzo na to uważamy
    W sumie ugotowaliśmy ponad kilogram ryżu i zużyliśmy 3 paczki arkuszy nori (tak, dobrze przeczuwacie. Dużo nam tego wyjdzie!)


     Krewetki. Ileż razy jadłam krewetki? Wiele. Ale nigdy nie miałam styczności z takimi niemalże żywymi! Miałam pewne opory, ale udało się je nam oporządzić i po podsmażeniu na masełku smakowały po prostu BEZBŁĘDNIE!





     To białe na powyższym zdjęciu, to tofu. Oprócz tego użyliśmy jeszcze łososia (rzecz jasna), sałaty i ananasa! Polecam również odrobinę majonezu. Nadaje dodatkowej głębi





    Kiedy byliśmy na Cyprze, znalazłam w sklepie spożywczym takie śmieszne pudełeczko. Nigdy nie widziałam takiego w Polsce, więc musiałam je kupić (chociaż trochę się ze mnie śmiali). To foremka do ryżu, dzięki której wychodzą równiutkie nigri! Oczywiście, można je ulepić ręcznie! :)


     Tak wyglądają utytłane w ciemnym sezamie i z uroczymi, smażonymi krewetkami. 


     Aby zwinąć uramaki, musiałam Zabezpieczyć matę folią spożywczą. W ten sposób ryż się do niej nie przyklejał a rolki wyszły idealnie




     Podczas gdy mi przypadło w udziale poskramianie uramaków, Radek zajął się typowymi makami. Po zwinięciu wszystkich rolek wrzuciliśmy je do lodówki, gdyż ryż był jeszcze nieco ciepły


     Kiedy pokonałam już uramaki, wzięłam się za nigri. Tutaj mogłam popuścić nieco wodze fantazji, bo wszystkie elementy dania są dobrze widoczne, a nie zwinięte wewnątrz rolki



     Każdy kawałek wyglądał inaczej. Dodatkowo, aby całość trzymała się kupy a elementy nie pospadały, przewiązałam je wąskimi paseczkami nori


     Pomimo problemów z pokrojeniem uramaków (nie wiem, czy powinno się to odmieniać), Radek sobie jakoś poradził, i wszystkie obtoczył w ciemnym sezamie. Dzięki temu wyglądały znacznie sympatyczniej 


     A tutaj coś, czym zajmował się Radek kiedy ja tworzyłam nigri. Krążki porów wypełnione ryżem, tofu i łososiem. W sam raz na mały chaps!


    Po trzech godzinach ciężkiej pracy zrobiliśmy kolację na jakieś... 6 osób? Wyszło nam prawie 150 kawałków! I chociaż była nas dwójka, nie martwcie się. Nic się nie zmarnuje. Połowa już została zjedzona, a pozostałą podzieliliśmy się z naszymi rodzinami! Czuję, że w poniedziałek rano będę miała cudowne bento na śniadanie <3





    To był dobry dzień dla Mishy. Co prawda musiała się trochę naczekać, ale już dawno nie dostała tak różnych smacznych kasków

    Lubicie robić sushi? To dużo pracy, ale zawsze tak dobrze się przy tym bawię! :3


    9 komentarzy:

    1. Sushi to moje moja milosc od pierwszego... polkniecia? :D i tez uwielbiam sama skrecac rolki... dawno juz nie robilam, w sumie ostatnio z moim facetem na walentynki;) wtedy tez pierwszy raz probowalam ostryg:) pozdrawiam:*

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. ja do tej pory nie mogę uwierzyć, że spróbowałam sushi dopiero.. rok temu! Od tamtej pory również pałam do niego nieograniczoną miłością! :3
        ostrygi są dla mnie hmmmm... specyficznym wynalazkiem! :D

        Usuń
    2. Super, dobre takie domowe sushi ? :D

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. pyszne, bo nie dość, że wkładasz co chcesz, to jeszcze wychodzi znacznie taniej. No i tyle zabawy! :D

        Usuń
    3. Jejku, a ja nigdy sushi nie jadłam :((( A tak bardzo bym chciała, muszę w końcu się ruszyć i je kupić!

      amcia-blog.blogspot.com

      OdpowiedzUsuń
    4. Super, że tak dużo zdjęć! Jest co oglądać. Ale rany jak zobaczyłam te krewetki to aż mnie odrzuciło;p Ja nigdy bym się do tego nie dotknęła, nawet nie wiem czy zjadłabym takie usmażone. Taak wiem dziwna jestem, ale nie przepadam za takimi rzeczami, chociaż ciekawa jestem jak smakuje takie sushi. Można ten smak do czegoś porównać? Dobrze smakuje?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. smakuje dobrze, ale nie każdemu podpasuje :) moja mama brzydzi się surowych ryb, ale to chyba kwestia smaku. Tak jak ktoś zza granicy nie rozumie jak można jeść kapustę kiszoną :D

        krewetki są pyszniutkie, zwłaszcza takie podsmażone, chociaż zawsze jest taki posmak... glonów
        a same rolki smakują jak surowa ryba w ryżu :3

        Usuń

    Dziękuję za wszystkie komentarze. Jesteście najlepsi! :D

    komentarze są moderowane, abym mogła odpowiedzieć na zadawane przez was pytania, nawet do postów publikowanych wieki temu :))
    Proszę nie denerwujcie się jeśli potrwa to trochę dłużej, czasami potraficie mnie zarzucić pokaźną porcją informacji!