Teraz przed wami 3 pyszne pizzunie w sam raz dla 3 bardzo głodnych osób!
Przepis (wg Radzia):
0,5 kg mąki
ok 300 ml wody, ale należy dodawać na oko, aby konsystencja ciasta nie była zbyt lepka
2 łyżeczki cukru
35 g drożdży
do ciasta można dodać rożnego rodzaju zioła aby nadać mu bardziej włoskiego smaku
całość mieszamy, ugniatamy i pozostawiamy pod przykryciem na około godzinę, aby ciasto urosło. Następnie blachę pokrywamy olejem, układamy ciasto, smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy serem i wrzucamy na wierzch wszystko co mamy :D
Pieczemy 15-20 minut (nie wiem w ilu stopniach, bo nastawialiśmy na oko), trzeba co jakiś czas zerkać
Wiesio z gracją uklepuje ciasto, ale nie jest najlepszy w układaniu składników, bo najpierw położył cebulę, a dopiero potem lał sosem. Jak to tak!?
Wiesiowi smutno, że tak po nim pojechałam :( Nie. Już jednak ok.
Wiesiowi smutno, że tak po nim pojechałam :( Nie. Już jednak ok.
I upieczone, gotowe do spożycia:
Pizza numer 1 (z pieczarkami, cebulą, papryką, salami i kaparami)
Numer 2 (z mozarellą, serem pleśniowym, oliwkami, papryką, pieczarkami i salami)
Numer 3 (z boczkiem, boczkiem, boczkiem, salami, papryką, oliwkami, pieczarkami i kaparami)